Prosty przepis na tahini, czyli masło sezamowe

Poradnikowy blog o zdrowym trybie życia

Prosty przepis na tahini, czyli masło sezamowe

Do kawy, wieczorem albo jako – niekoniecznie zdrowa – przekąska w ciągu dnia – po słodycze sięgamy codziennie. Nie wyobrażamy sobie bez nich życia, choć wiemy, że nie powinniśmy przesadzać z ich spożywaniem. Istnieją jednak zdrowe słodycze, którymi możemy się zajadać bez wyrzutów sumienia.

Potrzebny będzie mikser

Do takich słodkich i przy tym zdrowych przekąsek należy masło sezamowe, którym możemy polać pieczone jabłko. Tahini, bo o nim mowa, kupimy w sklepie z artykułami arabskimi (produkt jest popularny w krajach azjatyckich i arabskich) albo w hipermarkecie. Możemy je też przygotować samodzielnie.

Oto przepis na tahini. Będziemy potrzebować ziaren sezamu, ząbka czosnku, soku z cytryny oraz oleju sezamowego. Ten ostatni da się zastąpić oliwą z oliwek. Wszystko musimy zmiksować tak, żeby powstała jednolita masa.

Uprzednie podgrzanie ziaren na patelni (do momentu ich zarumienienia) spowoduje wyostrzenie aromatu późniejszego dania. Prażenie nasion przed ich zmiksowaniem stosuje się na Bliskim Wschodzie. Z kolei w Azji Wschodniej (Chiny, Korea, Japonia) używa się nasion niełuskanych, przez co pasta sezamowa jest tam gorzka.

Co jeśli nie zjemy od razu całego tahini? Wówczas resztę masy możemy przelać do słoika, zamknąć go i przechowywać w lodówce kilkanaście dni.

Skąd przybył do nas ten specjał?

Masło sezamowe stanowi składnik popularnego na Bliskim Wschodzie i Kaukazie oraz wśród wegetarian hummusu, zwanego w Polsce ciecierzycą. Hummus ma wiele odmian. Je się go na zimno albo jako okrągły, płaski kawałek placka (pitę).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 8 =