Jak wyczyścić spalony garnek?

Poradnikowy blog o zdrowym trybie życia

Jak wyczyścić spalony garnek?

Przypalony garnek nie musi wylądować w koszu. Domowe sposoby usuwania spalonych resztek jedzenia w naczyniu to np.: coca cola, proszek do prania, ocet spożywczy, sól, soda oczyszczona czy tabletka od zmywarki. Niezależnie od wyboru metody czyszczenia, po myciu, garnek należy dokładnie wypłukać, aby pozbyć się z niego resztek środka czyszczącego.

 

Proszek do prania, coca cola i sól na spaleniznę

Jednym ze sposobów usuwania spalenizny jest zwykły proszek do prania, który można kupić bez wychodzenia z domu, w takich miejscach jak drogeria internetowa. Do naczynia wystarczy wsypać kilka łyżek proszku, zalać wodą na około 2 centymetry i zagotować. W podobny sposób postępuje się w przypadku coli oraz soli.

 

Sposób na przypalony garnek – soda oczyszczona

Soda oczyszczona działa trochę mocniej od soli, jednak nie można używać jej do czyszczenia garnków aluminiowych, ponieważ niszczy tworzywo. Na dno naczynia należy wysypać grubą warstwę proszku, zalać wodą i zagotować. Na duże zanieczyszczenia sodą oczyszczoną zasypuje się dno garnka i pozostawia na całą noc, by dopiero następnego dnia zagotować całość z wodą.

 

Tabletki do zmywarki

Tabletka do zmywarki to jeden z najsilniejszych środków do czyszczenia na mocne przypalenia. Dno garna należy zalać gorącą wodą, włożyć kapsułkę i pozostawić na całą noc. Detergent rozpuści się. Następnego dnia należy umyć naczynie jak zwykle, uważając jednak na dłonie. W czasie czyszczenia garnka najlepiej mieć na rękach gumowe rękawiczki ochronne.

 

Pasta czyszcząca

W sklepach ze środkami chemicznymi można dostać specjalną pastę czyszczącą przeznaczoną tylko do mycia przypalonych garnków czy zatłuszczonych piekarników. Środek usuwa uporczywy tłuszcz i zabrudzenia oraz przypalone jedzenie. Wystarczy odrobinę pasty nałożyć na gąbkę lub ścierkę i nacierać brudne miejsca na naczyniu. Preparat ma dodatkowo właściwości polerujące.

 

Ocet na spaleniznę

Ocet spożywczy to skuteczny sposób na spaleniznę w przypalonym garnku. Naczynie zalewa się płynem, dodaje trochę wody i całość doprowadza do wrzenia. Po kilkunastu minutach gotowania, ciecz należy wylać z garnka i szorować dno, np. kuchennym druciakiem. Czyszczenie garnka octem ma jednak swoje wady, ponieważ podczas gotowania w pomieszczeniu będzie unosił się ostry i nieprzyjemny zapach. W usuwaniu nieprzyjemnej woni może pomóc odświeżacz powietrza, który wystarczy rozpylić w pomieszczeniu, po jego dokładnym wywietrzeniu. Ocet może dodatkowo zniszczyć i zmatowić powierzchnię garnków emaliowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *