Zdrowe odżywianie na co dzień

Mnóstwo blogów, audycji w radiu, artykułów w prasie zachęca nas do zdrowego stylu życia. Podkreśla się wpływ odżywiania na samopoczucie, na efektywność wykonywania zadań. Ale jak wcielić cenne rady i wskazówki w codzienne życie? W weekend znajdzie się na to czas. Co zrobić przez resztę tygodnia, spędzając w pracy co najmniej 8 godzin dziennie?

 

Ostatni posiłek przed 18…

 

Kończymy pracę o 16. Dojazd z pracy zajmuje ponad godzinę. Jeszcze po drodze wpadamy do sklepu po codzienne zakupy, żeby nie wychodzić drugi raz. Rzadko kiedy docieramy do domu przed 18. W dodatku głodni i zmęczeni. I co, nic nie jeść? Albo zadowolić się lekką sałatką owocową? A co z obiadem? Przecież powinno się zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek dziennie. Jeśli w czasie dnia pracy przewidziana jest przerwa obiadowa lub „na lunch” to warto to wykorzystać i rozważyć jak zorganizować sobie jedzenie w pracy.

 

Stołówka lub bistro

 

Czasem zakład pracy dysponuje stołówką pracowniczą, albo takowa znajduje się gdzieś w pobliżu. Z pewnością nie jest to idealne rozwiązanie, ale wielu wystarcza. Zapewnia ciepły posiłek o odpowiedniej porze. To na pewno krok w dobrym kierunku, choć należy pamiętać, że wg przeprowadzonych badań wynika, że osoby stołujące się poza domem przyjmują średnio o o 200 kcal i o 58 mg cholesterolu dziennie więcej niż ludzie gotujący samodzielnie. Zbiorowe żywienie rządzi się swoimi prawami i mimo iż odpowiednie procedury zapewniają dobrą jakość jedzenia, nie wszystkie żołądki tolerują stołówkowe jedzenie.

 

Pokój socjalny

 

Wiele biur dysponuje pomieszczeniem, w którym są stoliki, pracownicy mogą zaparzyć sobie kawę lub herbatę. Czasem poza czajnikami elektrycznymi i lodówką istnieje również dostęp do mikrofalówki. W tych „lepiej wyposażonych” można pokusić się o przynoszenie w specjalnych pojemnikach przygotowanego poprzedniego dnia obiadu i odgrzanie w porze posiłku. Wymaga to oczywiście wysiłku wieczornego gotowania i zaopatrzenia się w jakąś torbę termiczną, by posiłek nie zepsuł się po drodze, zwłaszcza w miesiącach letnich. Jeśli zbierze się więcej chętnych tego typu jedzenia w pracy warto zgłosić u pracodawcy potrzebę większej lodówki i umówić się na rozpoczynanie przerwy z lekkim przesunięciem, by nie było kolejki do mikrofali.

Stres w pracy? Dotyka to każdego

Dodaj komentarz

65 − = 57